Full Image

עורך דין לדיני עבודה

עורך דין לדיני עבודה הינו עורך דין מוסמך אשר מטפל בתחום דיני העבודה. מהו למעשה תחום דיני העבודה? תחום דיני העבודה התחום העוסק בהסדרה המשפטית של יחסי העבודה והעבודה במסגרת הכוללת את יחסי העובד מעביד, חובות וזכויות של צדדים ליחסי עבודה ולרבות מערכת חקיקתית בנושא הכוללת חובות וזכויות של עובדים ומעסיקים וכן משפט העבודה הקיבוצי … Continued

עורך דין לדיני עבודה הינו עורך דין מוסמך אשר מטפל בתחום דיני העבודה.

מהו למעשה תחום דיני העבודה?

תחום דיני העבודה התחום העוסק בהסדרה המשפטית של יחסי העבודה והעבודה במסגרת הכוללת את יחסי העובד מעביד, חובות וזכויות של צדדים ליחסי עבודה ולרבות מערכת חקיקתית בנושא הכוללת חובות וזכויות של עובדים ומעסיקים וכן משפט העבודה הקיבוצי הכוללת ארגוני עובדים ארגוני מעבידים, זכויות התארגנות, זכויות שביתה, הסכמים קיבוציים וכיוצב.

דיני העבודה הינו תחום שונה מהמשפט הכללי האזרחי בשל העובדה שהוא כולל חקיקה נפרדת וערכאות בתי דין נפרדות עם תחום התמקצעות בדיני העבודה שהיא כאמור שונה מהתמקצעות בתחום האזרחי או הפלילי האחרים.

בשל מערכת החקיקה הייחודית ומערכת יחסים מורכבת הכוללת זכויות בסיסיות לעובדים המוגנים על פי דין, נוצר צורך כי גם עורכי הדין אשר מספקים את הייעוץ והליווי המשפטי יכירו היטב את התחום יצברו ניסיון ומקצועיות בתחום ועל כן לא כל עורכי הדין עוסקים בדיני עבודה ולעיתים מספק משרד עורכי דין טיפול שוטף הכולל תחומים מסוימים בדיני עבודה אך במקרים מורכבים יותר יידרש למשרד שכל ההמקצעותו הינו תחום דיני העבודה והינו למעשה עורך דין לדיני עבודה.

עורך דין לדיני עבודה רלבנטי הן כלפי עובד כאשר הוא נדרש לבחון את זכויותיו כבר משלב חתימת הסכם העסקה או כאשר קיים חשש ולפיו זכויותיו נפגעו או אם יש צורך לפעול כנגד המעסיק הן בטרם הגשת תובענה והן כאשר נדרש העובד להגיש תובענה לבית הדין לעבודה כנגד המעסיק. כך למשל במקרה של שינוי חריג במסגרת עבודה בהתנהלות כלפיו או בתנאי עבודתו או אף במקרה של חוסר בהירות שדורש התייעצות בכל הנוגע לזכויות המגיעות לעובד חשוב מאד לפנות ולהתייעץ כדי להבין את הזכויות והחובות.

כך למשל במקרה של אי קבלת תנאי העבודה כגון הלנות שכר או תנאים לא הולמים או הטרדות מיניות, תאונות עבודה או במקרה של סיום העסקה מדרך הפיטורין ועד קבלת מלוא הזכויות בהתאם לכך. לעיתים קרובות אף נכון להגיע להליך שימוע אצל מעסיק עם עורך דין שכבר בשלב זה יוכל לעמוד על הזכויות של העובד ולעיתים להשאירו במקום העבודה או לכל הפחות ניהול נכון של ההליך והתוצאות

כמובן שעורך דין לדיני עבודה רלבנטי מאד גם בעבור המעסיק ולעיתים ביתר שאת, שכן לעובדים דיני הגנה רבים והמעסיק צריך לדעת לצלוח את התנהלות מערכת היחסים עם העובדים ובכלל. בין היתר, החשיבות רבה עוד יותר לאחר הגברת האכיפה בתחום דיני העבודה במסגרת חוק להגברת האכיפה של דיני עבודה התשעב-2011 במטרה להגביר ולייעל את אכיפת דיני העבודה לכלל המועסקים במשק הן לגבי עובדים ישירים והן לגבי עובדי קבלן הן במישור האזרחי והן במישור הפלילי לרבות בכל הנוגע ליכולת להטיל על מעסיק עיצומים כלכליים, התראות מינהליות ואחריות אישית לבעלי תפקידים ולרבות אחריות פלילית.

בכל הנוגע למעסיק הרי שעורך דין יכול לעזור בתחומים רבים, ולהלן דוגמאות עיקריות:

  1. שלה המקדמי עוד בטרם קבלת עובד לעבודהנכון לקבוע כללים ברורים לגבי דרך הפרסום ההודעה לעובד ניהול הראיון עבודה בצורה העומדת בכללי הפסיקה והדין וכיוצב.
  2. שלב קבלת העובד לעבודה והסכם העסקהמובן כי הסכם העסקה ראוי שיערך על ידי עורך דין המכיר את התחום ובכך יקטין את החשיפה של המעביד הן בהיבטים המסחריים והן בהיבטי הדין והעמידה על זכויות העובד והמעביד. טיפול בשלב זה כראוי יש בו כדי לחסוך צרות רבות בעתיד. ההסכם למעשה קובע את יחסי העובד מעביד ואת הזכויות והחובות של העובד, שכר עבודתו ותנאי העסקתו ורכיבים להם זכאי העובד (מבלי כמובן לצמצם זכויות שמגיעות לו על פי חוק שלא ניתן להתנות עליהם). יש לזכור, כי הבסיס של הסכם העסקה הוא למעשה, התחייבותו של העובד לעבוד, והתחייבות של המעסיק לשלם לעובד את שכרו ותנאיו בגין העבודה בהתאם להסכם עבודה אישי ובכפוף להוראותיהם של חוקי המגן ושל צווי הרחבה והסכמים קיבוציים העוסקים באוכלוסייה שבמסגרתה נכללים מקום העבודה והעובד.
  3. טיפול בסוגי עובדים שונים, ישנם עובדים שעתיים, או עובדים יומיים או קבלני כח אחד או עובדי פרילנסר, עובדים בענפים מסויימים עם הסכמים קיבוציים שונים, וכיוצב ולכל סוג העסקה יש השלכות מהותיות על יחסי העובד מעביד ובהתאם השלכות על הארגון, הזכויות והחובות של הצדדים.
  4. טיפול בכל הנוגע לזכויות עובדים והתנהלות נכונה מול עובדים, אם זה בתנאי השכר והלנות שכר, אפליה, זכויות מוגנות, מילואים, הריון, הפריות , אימוץ, עובד מוגבל, זכויות עובדים בגיל השלישי או בני נוער, זכויות לחופשות שנתיות, מחלה, עבודות בשעות נוספות, מנוחה, הוצאות נסיעה ואשל, ביטוחים פנסיוניים וקרנות השתלמות, הסכמי סודיות ואי תחרות וכיוצב.
  5. טיפול בבעיות העולות תוך כדי עבודה, כגון הפרת זכויות או הטרדות מיניות, בטיחות עובדים בעבודה, תנאי עבודה נאותים, חשיפה לקרינה או סכמות אחרות, הגבלות רעש, רופא תעסוקתי והנחיות בטיחות וגהות, החלפת מעסיקים זימונים לשימועי משמעת וכיוצב.
  6. נושאים הקשורים לטיפול בהתארגנות עובדים או ארוני עובדים וארגוני מעסיקים היחסים ביניהם ובינם לבין עצמם לכל דבר השלכות מהותיות על הארגון ובעיתים על הענף כולו.
  7. הפסקת העסקה בעבודה וכל מה הנלווה לכך לרבות ניהול שימועים ופרוטוקולים שונים, בצוע חשבון סופי וכיוצב.
  8. טיפול משפטי בתביעות והליכים שונים בבית הדין לעבודה או מול משרד העבודה והרווחה או קנסות הן בתחום האזרחי והן בתחום הפלילי. אמנם תביעה של עובד כנגד מעביד ולהיפך אינה מחייבת שימוש בעורך דין אך בהחלט מומלץ אם רוצים להגיע לתוצאה טובה להיעזר בעורך דין שלם הגשת תובענה מתאימה.

למעשה עורך הדין בדיני עבודה צריך ידע והנה רבים ויחודיים ועליו להכיר בין היתר את חוקי העבודה השונים, הסכמים קיבוציים, הוראות תקשיר וחוקים כגון חוק בית הדין לעבודה התשנט – 1969, חוק שעות עבודה ומנוחה התשיא – 1951, חוק הגנת השכר התשח – 1958, חוק פיצויי פיטורין התשכג – 1963, חוק הסכמים קיבוציים התשיז – 1957, חוק להגברת האכיפה של דיני עבודה התשעב– 2011 חוק עבודת נשים התשיד 1954 וכיוצב וכל חוק יש לו סעיפים ותתי סעיפים ופרשנויות ופסיקה מורכבת.

מרבית ההליכים המוגשים בבית הדין לעבודה הם של עובד כנגד מעביד בגין הפרת זכויות, לעובד היכולת הקלה יחסית להגיש תביעה בין בעצמו ובין באמצעות עורך דין או ארגונים שונים המסייעים בהגשת תובענות ועמידה על זכויות העובד. אך הרבה פעמים עובד סבור שהוא יודע מה מגיע לו ובגלל זה מפספס זכויות או לחילופין מעסיק בטוח שיוכל להתמודד לבדו בנושא, וחוסך את עלות עורך הדין, אך החסכון לעיתים עולה ביוקר ובמקום למנוע הליכים משפטיים או לצמצמם נאלץ המעסיק להתמודד עם הליכים משמעותיים שעולים הרבה כסף ומשאבים יקרים.

היכולת להתמודד עם חוקי העבודה דורשת גם להיות כל הזמן מעודכן בפסיקה ובחקיקה הרלבנטית המשתנה לא אחת ויש הרבה מרחב תמרון ופרשנויות שמאפשרות גם להגיע לפתרונות שיהיו זולים בהרבה מאשר ניהול הליך משפטי כלשהו ולעיתים הגעה לפשרה מעמדה של ידע מאפשרת להגיע לפשרה נוחה יותר והימנעות מתקדימים בעייתים לחברה או השלכות רוחב להחלטות של בית דין לעבודה או גורם אחר וחמור מכך, לעיתים, הדבר יכול לחסוך גם הליכים פלילים, כפי שהחוק מאפשר לבית הדין לעבודה בתחומים מסויימים (כגון בנושא הטרדות מיניות) ולעיתים הימנעות מפנייה לעורך דין מקצועי בדיני עבודה יכולה לעלות ביוקר וזה נכון הן כלפי העובד והן כלפי המעסיק.

מובן ,כי למרות שאין חובה יהיה יתרון גדול למי שיהיה מיוצג על ידי עורך דין המכיר היטב את תחום דיני העבודה ויחסי עובד מעביד ובמקרה כזה יוכל לפעול הן פרוצדורלית והן מהותית לטובת הצד אותו מייצג ולייתן יתרון משמעותי בניהול ההליך או מניעתו או השגת פשרה נכונה וטובה ועל כן בחירת עורך הדין הינו קריטי ומהותי ביותר להצלחת ההליך.

לסכום יחסי מעסיק עובד הינו אחד התחומים היותר נדרשים ואשר דורים כמעט בכל עסק ניהול נכון ומדויק של ההסכמים ושל ניהול מערכת היחסים בין המעסיק והעובד. המדובר בלב ליבו של העסק וההשלכות יכולות להיות משמעותיות ובעלות השלכות רוחב לארגון כולו ומומלץ מאד לבחור ייעוץ וליווי משפטי מלא לסוגית דיני העבודה אצל המעסיק כדי להקטין חשיפות וסיכונים ככל הניתן ואנו משרד דני ויצלבסקי עורכי דין בשלוב מערכת יועצים המלווה את לקוחותינו נשמח כמובן לסייע בנושא.

Adv. Wichelewski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *